Klaverjas Geschiedenis
Klaverjassen is een oer Hollandse klassieker die zijn oorsprong vindt rond 1890. Destijds was Klaverjas een van de, zo niet het meest populaire kaartspel in Nederland en omstreken. De basis van het spel dateert terug tot de 14e eeuw. De toenmalige versie van het klaverjassen werden in de gehele Benelux gespeeld en stond bekend onder de naam vijfhonderden.
Sindsdien is Klaverjas onderdeel geworden van de alledaagse Nederlandse taal. Wanneer het spelende team minder dan de helft van de punten haalt zijn ze nat ofwel ‘nat gegaan’. Nat gaan is inmiddels een gevleugelde en veel gebruikte uitdrukking in de Nederlandse taal.
Het huidige spel werd niet alleen thuis maar ook tijdens sociale gelegenheden gespeeld, zo ontstonden eind 1800 de eerste klaverjasverenigingen. Zij organiseerden avonden waar er competitief samen werd gespeeld in de vorm van een toernooi. Door de toename in populariteit van emigratie naar het buitenland spreidde het spel zich ver uit buiten de grenzen van de Benelux. De populariteit nam toe en er ontstonden veel verschillende versies op het Amsterdams en Rotterdams Klaverjas. Belote een van de populairste spellen in Frankrijk is hier een goed voorbeeld van. Ook in Oost-Europa zijn er versies ontstaan zoals Klaberjass, beter bekend als Kalabraisz, Klobaish en Clobish.
De betekenis van de naam Klaverjas is op te delen in twee delen. Het eerste deel ‘Klaver’, representeert de bloem en is tevens op het pak met kaarten te vinden. Het tweede gedeelte ‘jas’ is Oud-Hollands voor boer. Om deze reden is de boer in de troef de hoogste kaart. De negen wordt in het spel de nel genoemd en levert net als de boer het hoogste aantal punten op binnen de troef. De troef is altijd meer punten waard dan de rest van de kaarten.
Door de komst van het internet is klaverjassen bekender dan ooit tevoren. Spelers kunnen gemakkelijk online een potje klaverjassen en het opnemen tegen de rest van de wereld.