Selecteer een pagina
 
Spelers Online
Speel OnlineOefen
Home » Klaverpedia » Stoomcursus VIP Klaverjas

Stoomcursus VIP Klaverjas

Klaverjas is een ingewikkeld spel, maar daarom des te leuker om te spelen en vooral leuker om te winnen. Op zijn cruijffiaans gezegd, winnen is net zo belangrijk als niet verliezen, juist als er geen gelijkspel bestaat. Deze blog is een crash course ‘on how not to suck’, houd de volgende in gedachte en je zult zien dat het allemaal nog wel mee valt.

Regel numero uno! Ga niet nat, wanneer je nat gaat heeft de tegenstander al jouw punten. De beurten zijn om en om verdeeld als je dus een van je beurten laat afpakken, of zoals ze in het darten zeggen ‘gebroken wordt,’ heb je dus een groot probleem en sta je minimaal 162 punten achter. Wanneer je merkt dat je nat gaat, omdat de kaarten bijvoorbeeld ontzettend tegenvallen, beperk dan het aantal punten! Dit doe je door combinaties zoals 9,8,7 van klaver te doorbreken door juist een 10 op te gooien in plaat van die 8. Dit kost misschien meer punten per kaart, maar beperkt uiteindelijk het aantal punten wat je verliest. Combinaties zijn bonuspunten en komen bovenop de 162 punten.

Maar voorkomen is beter dan genezen zei mijn vader altijd. Hoe voorkom je nou dat je nat gaat? Allereerst, en wellicht het allerbelangrijkste, kies de optimale troefkleur. Let hierbij voornamelijk op de boer en 9, deze zijn namelijk het meeste waard bij een troefkleur. Ook speelt de hoeveelheid kaarten van de troefkleur een essentiële rol. Hoe meer kaarten jij van een soort hebt, hoe minder je tegenstanders hebben. Het belangrijk om te benoemen dat de troefkleur altijd wint van een niet troefkleur ongeacht het het getal of plaatje (zelfs als dit een aas tegenover een 7 betreft). Kleine troefkaarten zijn dus handig om punten van je tegenstanders ‘te stelen’, let hier vooral op mogelijke combinaties voor bonuspunten. Ook is het handig om troefkaarten, met name de lagere, te bewaren tot de laatste slagen. Niet alleen is de laatste slag 10 punten, ook zijn de meeste mensen geneigd om hoge kaarten als laatste op te gooien. Hierdoor zijn in de laatste slagen vaak het meeste te verdienen. Probeer wel de hoogste troefkaarten op tijd in te zetten, omdat er in het begin nog meer punten in het spel zijn. Het is gebruikelijk om te open met de boer van de gekozen troefkleur.

Als je veel hoge kaarten hebt van een bepaalde kleur is het mogelijk om die kleur ‘te trekken’. Dit betekend dat je alle punten van een bepaalde kleur kunt pakken zonder dat er iemand tussen kan komen, tenzij er een troefkaart wordt ingezet. Het verstandigste is om met de laagst mogelijke kaart te beginnen, dit wil zeggen dat wanneer je van een niet troefkleur een aas, 10, heer en vrouw in je hand hebt. Je als eerste de vrouw opgooit, omdat je tegenstanders niet hoger hebben dan een boer. Dit beperkt ook het aantal verloren punten wanneer er ingetroeft wordt. Het is belangrijk dat je snel leert dat de 10 hoger is dan een heer, in tegenstelling tot andere kaartspellen! Om een troef te trekken zou je bijvoorbeeld een slag kunnen stelen met een minder belangrijke troefkaart en het vervolgens op bovenstaande wijze proberen uit te spelen.

Wie het eerste tot een bepaald puntenaantal komt wint, verlies daarom zo min mogelijk slagen. Wanneer je geen slagen ofwel punten verliest krijg je een additionele 100 punten en dit tikt aan! Kies je momenten, wees bijvoorbeeld niet bang om een lagere kaart op te gooien als je teamgenoot de slag wint, als je hierdoor nog een extra slag kunt pakken. Zoals eerder gezegd, probeer combinaties te maken zodat je teamgenoot het hoogst haalbare puntenaantal uit de slag sleept. Tel en onthou kaarten zodat je niet voor verrassingen komt te staan! Het zou heel zuur zijn als de tegenstander net die ene 10 heeft terwijl er heer, vrouw, boer op tafel ligt en jij nog een aas in je handen hebt. Bekijk ook onze blog over seinen, communicatie met je teamgenoot is een essentieel onderdeel van klaverjas.

Klaverjassen is een spel van kansen afwegen, risico’s inschatten en een klein beetje geluk hebben. Veel succes met het toepassen van deze tips en tricks, en lees vooral nog een keertje goed de spelregels door en leer de combinaties kennen.